top of page
Into_the_woods_FB_joakimjarleklint-00889.jpeg

SKAPA I SKOGEN

Sommarkurs vid Kroksjön i Unnaryd, Halland

2-4 augusti 2024

 TRÄSNIDERI - ÄGGTEMPERAMÅLERI - SÄVSLÖJD

Kom ut i skogen för en helg med avkopplande och utvecklande slöjdhantverk,

vacker natur och kreativ gemenskap. Passar såväl nybörjare, familjer (från 9 år) som dig som vill fördjupa dina kunskaper.

DSC06379.JPG

Träsnideri- Krympteknik 

Krympaskar är trevliga projekt för nybörjare såväl som för mer erfarna snidare. Med bara några få verktyg kommer du att lära dig hur man gör användbara föremål. Dessa små förvaringsbehållare kan designas på olika sätt, med mycket utrymme för kreativitet. Under helgkursen kommer vi att arbeta med flera krympaskar, från att ta fram eget material från skogen, urholka en gren och lära oss hur man sätter in botten på asken. Vi går igenom processen att göra lock till askarna, och/eller annan dekoration som antingen kan slutföras under kursen eller senare hemma. För dig med mer erfarenhet och intresse att testa nytt finns under helgen även möjlighet att prova på tillverkning av vackra träskålar på Raleighs tramp-svarv. Kursen hålls mestadels på engelska.

Raleigh Klotzek är en mångsidig hantverkare och erfaren kurshållare. Hennes expertis sträcker sig över många olika tekniker som färskt träarbete, kvast- och borsttillverkning samt smycken & pärlarbeten. Raleigh brinner för att bevara och föra vidare det traditionella hantverksarvet. Raleigh och hennes make arrangerar workshops och kurser året runt från sitt hem på den svenska landsbygden. 

profilbild raleigh.png

Målarkurs- Äggtempera med jordpigment

I denna kurs inspireras vi av den traditionella berättartekniken bonadsmåleri. Att berätta i bild med jordpigment och äggula är en uråldrig tradition. Varje person bär på 1000 historier. Under helgen lär vi oss hur man grunderar en linneduk, river jordpigment, separerar äggula, planerar, skissar och sedan målar en äggtemperamålning.

profilbild julia.png

Julia är konstnär och målar i olja och äggtempera, inspirerad av människan och vårt band till resten av naturen. Hon arbetar även på Bonadsmuseum i Unnaryd där hon sedan 10 år tillbaka håller målarkurser i traditionellt bonadsmåleri. Bonadsmåleriet var en naivistisk, berättande folkkonst från Halland och Småland under 17 & 1800-talen. Kurserna är populära och lockar varje år konstnärer och hantverkare från hela Sverige, men även från USA, Frankrike, Danmark mm.

14.jpg
IMG_1321.JPG

Fläta med säv

Under dagarna har vi en rolig crash course i sävslöjd. Vi fördjupar oss i halvgräsets fantastiska egenskaper och känner på materialet. Vi lär oss hur säven ska skördas, torkas och förberedas, ser på föremål och pratar lite bakgrund. Sen sätter vi igång och testar olika tekniker att fläta, gör mindre föremål och startar nya projekt. Med hem blir nya kunskaper om ett bortglömt slöjdmaterial och en liten korg, grytunderlägg, bordstablett och kanske början på ett större projekt!

Nina Eriksén är slöjdare och journalist bosatt i Stockholms skärgård. Hon är utbildad på Sätergläntans träutbildning och driver företaget Riktmärket slöjd och kultur. Där håller hon kurser och tillverkar bruksföremål med hjälp av svarvning, karvsnitt och korgflätning. De senaste åren har hon fördjupat sig i materialet säv.

Hon har också deltagit i flera utställningar, bland andra “Kvinnliga knivar i traditionens trä” på Svensk Hemslöjd och vandringsutställningen Almprojektet- en slöjdig räddningsaktion. Att dela slöjdglädjen är en av hennes stora drivkrafter.

profilbild nina2.png

Foto: Cecilia Ekströmer

Galleri
Mer info...

Under helgen får du som kursdeltagare fördjupa dig inom ditt hantverksområde och tillfälle att skapa fritt med dina nyförvärvade kunskaper. Middag ingår i kursavgiften, samt möjlighet att beställa till frukost och lunch för hela helgen. Alla måltider tillagas av kock i uteköket, över öppen eld på fina lokala råvaror.
 

INGÅR I KURSAVGIFTEN:

- Två och en halv dags handledning inom hantverket

- Gemensam middag fredag och lördag. 

- Kaffe och te

- Tillgång till bastu, båt, kanot

- Tillgång till eldplats och ved, samt möjlighet till kylförvaring i uteköket

- Tältplats (glampingtält går att hyra mot en extra avgift)

- Kursvärdar med lokalkännedom som kan hjälpa med samordning mm.
 

MER OM PLATSEN:

Kurshelgen är förlagd utomhus, till den vackra och rofyllda platsen för Kroksjöns Skogsretreat och Into the Woodsfestivalen. Området är vädersäkrat under stora stretchtält med utsikt mot sjö och skog och efter avslutad kursdag finns möjlighet att t.ex ströva i skogen, bada bastu eller umgås runt den stora lägerelden. Bra att tänka på är förstås att packa med sig kläder efter väder, då det kan bli lite kyligare fram på kvällen. 
Vi rekommenderar varmt att beställa till vårt smarriga och prisvärda måltidspaket för hela helgen.

 

ÖVRIGA FACILITETER: 

Tält/vanplats & parkering (ca 500 m promenad från kursområdet)
Vedeldad bastu och badbrygga 
Utomhustoaletter 
Bad och tvagning i Kroksjön 
Eldfat, grilljärn, ved samt kylmöjlighet  i uteköket för dig som vill laga något enklare på egen hand


KURSAVGIFT:

Sävslöjd & krympteknik: 2200:-, barn 1050:-

Äggtemperamåleri: 1900:-, barn 950:-
Mat: lunch fr-sö och frukost lö-sö 630 kr p/p

-Glampingtält: 1200:-/natt för 2 pers. Kontakta: info@kroksjonsretreat.com

Into_the_woods_FB_joakimjarleklint-00889.jpeg
RegionHalland_Logotyp_RGB_Vit.png
Med stöd av
bottom of page